21. jaanuar 2012

Väikesed lihapirukad



tainas:
25 g pärmi
3 dl käesooja vett
5 tl suhkrut (mina paneks veel 1 spl lisaks)
1,5 tl soola
ca 8 dl nisujahu
4 sl õli

täidis:
0,5 dl riisi (keetmata kogus)
300 g hakkliha
0,5 muna
hakklihamaitseainet
pipart, soola

määrimiseks:
pool muna
1 tl vett või piima (ei ole kohustuslik)

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja ülejäänud suhkur (2tl +1 spl), sega korraks. vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult kuniks see lööb kausi ja käte küljest lahti (kui tainas jääb käe külge, lisa veel natuke jahu). Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas kerkima umbes pooleks tunniks (kui toas on jahe, siis võib ahju soojendada 30 kraadini ja hoida seal).

Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt kuni roosaka värvuse kadumiseni läbi (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka pool muna ning maitsesta.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Aseta pikkitainast äärele täidist ning keera rulli vorstiks nii palju, et täidis peituks tainasse. Lõika noaga tainaäär katki ning korda sama tegevust seni, kuni tainas ja täidis otsa saavad. Meisterdatud vorstid lõika umbes 2 cm laiusteks juppideks ning aseta ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga (võid lisada ka 1 tl vett/piima) ning küpseta 175-kraadises ahjus seni, kuni pirukad on pealt kuldsed. 
Küpsetasin vist liiga kaua (ca 30 min), pirukad jäid liiga saiased, samas pealt mõnusalt krõbedad. Järgmisel korral proovin küpsetada 200kraadises ahjus ca 15 minutit.

Tainast tuli päris suure varuga (ehk seepärast, et rullisin taina väga õhukeseks), nii et jagus veel kaneeli- ja moonisaiakeste tegemiseks (nendest eraldi postituses).

allikas: Ragne retsept minupoolsete mugandustega

1 kommentaar: