14. august 2012

Korvikesed kohupiimatäidise ja marjadega


See magustoit on olnud mu katsetamiste nimekirjas pikka aega oma järjekorda ootamas – peamiseks põhjuseks värskete marjade saabumine. Kui marjad aga viimaks valmisid, siis olid muud soovid juba peale tulnud ning korvikeste valmistamine lükkus aina edasi – aeg ikka lendab :) Suvigi (kui seda sel aastal selleks üldse nimetada saab) on ju peagi läbi - pihlakamarjad muutuvad ka iga hetkega aina punasemaks - minu jaoks esimene sügisekuulutaja. Ma püüan siiski mitte olla pessimist, vaid mässin endale kaela ümber külma tuule eest kaitsva koheva salli ning naudin neid kenasid päikselisi jahedapoolseid ilmasid, mis meile viimased nädal aega on antud ja praeguse ennustuse järgi veel jätkumas on :)

Nüüd sai aga see tavapärasest rohkem nokitsemist vajav magustoit proovitud ning tulemuse üle kurta ei saa :) Maitses hästi, lausa sulas suus ning välimus oli tänu kasutatud želatiinisuhkrule ka kena läikiv, lausa pidulik võiks öelda. Spetsiaalne tarretav suhkur ise on päris magus, seega, kes liigset magusust kardab, võib asendada selle tavalise želatiiniga.

alltoodud kogusest valmib 6 korvikest

korvikesetainas:
2,5 dl jahu
50 g külma võid
1 munakollane
3 sl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
3 spl külma vett
soola

1 munavalge (valmis korvikeste määrimiseks)

kohupiimatäidis:
400 g maitsestamata kohupiimapastat
3 spl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
riivitud apelsini- või sidrunikoort
1,5 spl želatiinipulbrit + 100 ml apelsinimahla/vett

marjakate:
marju (vaarikaid, mustikaid)
4-5 spl želatiinisuhkrut + vett

Näpi jahu, sool, suhkur ja tükkideks lõigatud külm või kokku. Lisa munakollane ja vesi ning sega kiiresti tainaks. Moodusta sellest väike toru, keera kilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi. Lõika pätsist kuus paraja suurusega tükki, rulli ümmargune ketas ning suru võiga määritud tartaletivormidesse (kasutasin 9 cm läbimõõduga) ning torka kahvliga sisse mõned augud. Küpsetamisel võid kasutada ka raskust, et ääred alla ei vajuks (nt küpsetamata ube). Küpseta 180 kraadi juures 8-10 minutit (raskuse kasutamisel küpseta 5 minutit, siis eemalda raskus ning küpseta veel 10 minutit kuldsekollaseks).

Klopi munavalge kergelt lahti. Pintselda ahjust võetud kuumad korvikesed (ääred ja põhi) k o h e peale ahjust väljavõtmist munavalgega üle, et tekiks kaitsev kiht, mis ei lase kohupiimal läbi imbuda ning põhja pehmeks muuta. Lase jahtuda.


Kohupiimatäidise valmistamiseks sega omavahel pasta ja suhkrud, soovi korral riivi juurde veidi apelsini- või sidrunikoort. Paisuta želatiin apelsinimahlas/vees ning lahusta vesivannil, jahuta. Sega jahtunud želatiin toasooja kohupiimapastasse ning tõsta saadud segu korvikestesse.

Lao marjad täidise peale. Valmista tarretisesuhkru pakil oleva õpetuse järgi želatiinilahus ning pintselda marjad saadud seguga. Tõsta paariks tunniks külmkappi tahenema.

3 kommentaari: