2. detsember 2012

Hapukoorekook piparkoogipõhjal



Piparkoogi põhjal lumiselt valge kattega hapukoorekook sobib oivaliselt esimese advendi kargel hommikul maiustamiseks. Mäletan, et ema valmistas seda tihti, kuid muretaina põhjaga. Ragne blogist leitud variant piparkoogitaina põhjal on minu meelest veelgi suurem täpp i peal ning sobib seetõttu imeliselt esimese advendi tähistamise koogiks :)  Piparkoogitainast valmistasin eelmisel aastal esimest korda ning üllatusin, kui lihtne võib olla see ettevõtmine, mis algselt raketiteadusena tundus.  

Ema koogiretsepti mugandasin veel nii palju, et lisasin osa hapukoore asemel kohupiimakreemi, kuhu tükeldasin banaani ning põhjale laotasin rõõmsama värvi saamiseks, kuid ka hapukama nüansi lisamiseks suvel ise korjatud ning sügavkülmutatud mustikaid. 

Lõpptulemus sai väga mõnus ja õhuline, sarnane toorjuustukoogile, kuid siiski õhulisema ja kergema koostisega. Kõige parem on kook valmistada eelmisel päeval, et see jõuaks taheneda.

Põhi:
300 g piparkoogitainast
2 dl külmutatud mustikaid
1 spl tärklist

Täidis:
2 muna
0,6 dl rafineerimata suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
300 g 20% hapukoort
300 g vaniljekohupiimakreemi
2 banaani
0,5 tl soola

Kate: 
200 g 20% hapukoort 
0,5 dl tuhksuhkrut
0,5 tl sidrunhapet 
0,5 tl vanillsuhkrut
soovi korral poole apelsini riivitud koor (pese apelsini enne soodaga)

Rulli piparkoogitainas õhemaks ning aseta võiga määritud ümmarguse 22 cm läbimõõduga koogivormi põhjale. Puista peale tärklisega segatud mustikad.

Täidise jaoks vahusta munad soola ja suhkruga vahuseks, lisa vanill. Lisa hapukoor ja kohupiimakreem ning tükeldatud banaan. Sega õrnalt ühtlaseks. Tõsta täidis põhjale (nt lusikaga, siis ei aja marju laiali). 

Küpseta 180 kraadi juures 5060 minutit. Kui kook pealt enam ei läigi, siis võib olla kindel, et ta on seest läbi küpsenud. Jahuta.

kook enne katmist - ilus värvidemäng

Katte valmistamiseks sega koostisained ning määri jahtunud koogile. Lase tunnike külmas seista, värske hapukoorekiht imendub kergelt koogi sisse, lisades veelgi mahlasust. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar