21. veebruar 2013

Apelsinikook hapukoorekreemiga

Seekord läks katsetusele perenaine.ee blogist leitud kevadise välimusega apelsinikook, mis jäi silma just oma päikseliselt kuldse värviga. Kuna talvisel ajal peidab päike end suurema osa ajast pigem pilve taga, siis otsustasin ise päikse tuppa tuua ehk valmistada üks kollane küpsetis :) Kook maitses hea, hoolimata paksust koogikihist, on ta siiski mahlane ja maitsekas.


Sel korral teisendasin kogused ühe väiksema koogivormi jaoks, sest kartsin, et ehk ei mahu tainas 18 cm vormi ära. Hiljem veendusin siiski, et selle vormi puhul võib julgelt kasutada originaalretsepti koguseid, mis on ka siin toodud, kuid veidike vähendatud suhkru-või kogusega, lihtsalt küpsetusaega tuleb pikendada.

Põhi:
200 g võid
200 g suhkrut
1,5 apelsini koor (soovitatavalt kemikaalidega pritsimata apelsini)
3 toatemperatuuril XL muna
2 sl purustatud soolata pistaatsiapähkleid
100 ml hapukoort
180 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
20 ml apelsinimahla
75 g jahvatatud mandleid

Kate ja täidis:
0,5 riivitud apelsinikoor
30 g tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
250 g hapukoort
0,8 dl värsket apelsinimahla

Vooderda 18 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri küljed võiga. Eelsoojenda ahi 170 kraadini.

Hõõru või suhkru ja peenelt riivitud apelsinikoorega kohevaks. Lisa ükshaaval munad, segades hoolega pärast iga muna. Sega hulka hapukoor. Sõelu jahu ja küpsetuspulber tainakaussi, sega. Lisa apelsinimahl,  purustatud pistaatsiapähklid ja mandlijahu. Sega kõik ühtlaseks ning tõsta vormi.

Küpseta 60–75 minutit või kuni tikuga proovides tuleb tikk keskelt puhtalt välja. Lase mõni minut jahtuda ja seejärel tõsta koogirestile, et põhi ei jääks niiskeks. 

Katte valmistamiseks sega kõik koostisained omavahel. Immuta valmis koogipooli apelsinimahlaga. Määri kolmandik kreemi kahe koogikihi vahele, ülejäänud koogi külgedele ja peale. Kaunista.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar