14. detsember 2013

Avokaado-šokolaadikook kirssidega

See oli minu esimene brownie-tegu. Varem pole selleni jõudnud seepärast, et mulle küll meeldib šokolaad, aga šokolaadikook on liiga vänge ja rammus. Enamasti on neis kookides ju veel muna, suhkur ja või, seega saab sellisest koogist üsna toekas amps. Samas, kui on suur seltskond, siis on ju hea pakkuda miskit sellist magusat rooga, mis rahuldab magusaisu mõne ampsuga. 


Mind ajendas avokaadoga šokolaadikooki proovima just see, et avokaado asendab võid ning kook ei saa nii rammus. Aluseks võtsin retsepti siit. Praegu leiab poest häid küpseid avokaadosid, seega ei pea mitmeid päevi ootama, et avokaado valmiks.

Terminist brownie nii palju, et minu eelistan eestikeelset sõna šokolaadikook või šokolaadiruut. Keelenõu ütleb, et see on Ameerika pähkli-šokolaadikook, kuid alati selles ju pähkleid pole.

Niisama on minu meelest brownie’t või siis šokolaadikooki süüa igav, seega tegin sellest hoopiski tordi, mis sobib ka advendilauale või siis jõuluajaks.


Šokolaadikook:
2 suurt küpset avokaadot (purustatult u 2,7 dl)
225 g jämedalt hakitud tumedat šokolaadi
2−2,4 dl suhkrut
2 suurt muna
1 tl vanillipastat
0,6 dl nisujahu
1,2 dl täisteranisujahu
0,6 dl magustamata kakaopulbrit
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
3 spl sulatatud võid

Täidis:
400 g Saaremaa vanillikreemi jogurtit
1 suur banaan
360 g kompotikirsse
70 g sulatatud valget šokolaadi

Kuumuta ahi 175 kraadini. Vooderda 20 x 20 cm vorm küpsetuspaberiga ja määri kergelt õli või võiga (see aitab hiljem brownie’t paremini kätte saada).

Koori ja purusta avokaado ühtlaseks massiks. Sulata šokolaad. Sega purustatud avokaado ja sulatatud šokolaad läikivaks seguks. Vispelda juurde suhkur ning lisa ükshaaval munad ja vanillipasta. Sega korralikult.

Sega omavahel jahu, kakaopulber, küpsetuspulber ja sool. Puista need ettevaatlikult (puu)lusikaga segades avokaado-šokolaadisegule. Sega pigem vähem kui rohkem (segu võib jääda tükiline).

Nirista juurde või ning sega, kuni segu on ühtlane ja sile. Vala segu vormi. Küpseta 28−30 minutit või kuni segu on keskelt küps. Jahuta.

Tordi valmistamiseks lõika kook pooleks ning need omakorda kaheks kihiks, saad neli kihti. Kui soovid, võid ka kihitamata jätta, sel juhul jääb tort kahekihiliseks ning kihid ise on paksemad.

Määri iga kihi vahele jogurtit, kahele tõsta banaaniviilud, keskmisele tõsta poolitatud kirsid. Pealmisele kihile aseta kuhjaga kirsse ning soovi korral nirista peale valget šokolaadi. Lase mõned tunnid maitsestuda.



1 kommentaar:


  1. www.bolavita.fun bagi-bagi bonus meriah Setiap Hari !

    Bonus Deposit setiap hari s/d 500ribu !

    Memberikan Bonus Deposit sebesar 10% di deposit pertama !

    Tersedia berbagai Jenis Judi Online lengkap lainnya !

    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA
    Line : cs_bolavita
    WeChat : BOLAVITA

    VastaKustuta