15. jaanuar 2014

Hakkliha-kukeseenepirukad

Statistika järgi on mu blogis läbi aegade üks menukamaid postitusi olnud väikeste porgandipirukate retsept, seega nüüd veel ühed pirukad, aga hakkliha ja kukeseentega. Viimased võib asendada ka muude meelepäraste seentega, nt šampinjonidega. Praeguse mõnusa lumise talveilmaga oleks ju tore üks soojendav pirukategu ette võtta :) 


Pärmitainas:
250 ml piima
25 g presspärmi või 11 g kuivpärmi
1 suurem muna (nt L)
3 spl suhkrut
2 tl soola
1,5 tl kardemoni
100 g toasooja võid
450−500 g jahu

määrimiseks muna

Täidis:
200 g kukeseeni
300 g hakkliha
1 muna
1 küüslauguküüs
1 sibul
soola
rosmariini
tilli

seesamiseemneid
sulavõid 


Pärmitaina valmistamiseks lahusta pärm käesoojas piimas. Kuivpärmi kasutamisel sega see vähese jahuga ning sega veidi soojema piimaga, kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi). Lisa muna, sool ja suhkur.

Lisa pärmisegule umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Pidevalt sõtkudes lisa ülejäänud jahu, kuid jäta 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe või ning sõtku see tainasse.

Viimasena lisa vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid võid ka vähem lisada. Täpne jahukogus oleneb taina paksust, kuna eri tootjate jahu niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem. Tainas peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks (umbes 40 min). Maitsesta kardemoniga.

Kata tainakauss toidukile või rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud. Minul läks aega umbes 1−1,5 tundi (hoidsin tainast ahjus 50 kraadi juures koos veenõuga, sest vesi aitab tekitada niiskust ning see pärmitainale meeldib).
  
Täidise valmistamiseks prae hakkliha sibula ja küüslauguga küpseks, lisa seened ning maitsesta segu. Jahuta veidi, seejärel lisa toores muna.

Vormi tainast ja täidisest pirukad. Määri pealt munaga ning puisa peale seesamiseemneid (need oli mul valmis tõstetud, kuid unustasin siiski neid kasutada, nagu piltidelt näha, kuid teinekord lisan kindlasti, sest nende hõrk maitse annab palju juurde).

Küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit. Olenevalt pirukate suurusest võib aeg erineda, suuremaid küpseta kauem, väiksemaid vähem.


Pintselda soojad pirukad üle sulavõiga ning kata kergelt niiske rätikuga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar