20. august 2014

Kookospiima-vaarikatort väikse sidruniga

Mõni aeg tagasi käisin Sandra Veeremaa koolitusel, kus ta jagas nippe, kuidas panna kokku kõrget kihilist kooki. Milline tordiehitamise meistriklassis kokku pandud tort välja nägi, näed siit, ja Sandra retsepti leiad D-kokaraamatust. Mina teisendasin kogused 16 cm läbimõõduga vormile sobivaks.


Esitletud kook-modell oli tõeliselt suurepärane maitseelamus ja viimaks jõudsin ma seda ka ise teha. Maasikad asendasin vaarikatega ja võikreemi asemel kasutasin klassikalist kohupiim-toorjuust-vahukoor kreemi. Kookospiima-võibiskviit on mõnusalt mahlane ja maitsekas ning sidrun, vaarikad ja kohupiim moodustavad selles koogis ideaalse trio – tõeline elamus maitsemeeltele :)

Kookospiimabiskviit
130 g toasooja võid
150 g suhkrut
2 munakollast+ 1 muna (võid kasutada ka 3 tervet muna, aga munakollased annavad parema tekstuuri)
veerandi sidruni riivitud koor 
130 g nisujahu 
0,5 tl küpsetuspulbrit 
0,5 tl söögisoodat 
110 ml kookospiima 
0,5 sl sidrunimahla 
põhjade immutamiseks sidrunimahla

Vaarika-sidrunikreem: 
150 g 0% kohupiima või Saida topsikohupiima
80 g tuhksuhkrut
150 g toasooja toorjuustu
150 g vahukoort + 1 spl rafineerimata suhkrut
pool sidrunit
1 spl vanillikaunapastat
175 g vaarikaid (kui kasutad külmunuid, lase neil sõelal sulada)


Biskviit
Kuumuta ahi 165 kraadini. Kata kaks ümmargust 16 cm läbimõõduga koogivormi küpsetuspaberiga (või küpseta ühes vormis eraldi, sel juhul jaga tainas pooleks). Vahusta või ja sidrunikoor suhkruga heledaks, kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades munad, kuni mass on ühtlane. 

Teises kausis sega nisujahu küpsetuspulbriga. Sega vahustatud või hulka kahes osas kookospiim ja jahu. Eraldi väikesessse kaussi mõõda sooda ja vala peale sidrunimahl. Sega kiirelt läbi ja vala taina hulka ning sega veel kord korralikult läbi (NB! kui küpsetad kahes jaos, siis lisa soodasegu tainale vahetult enne ahjupanekut).

Jaota tainas võrdselt kahte vormi. Küpseta 25−30 minutit (mul olid mõlemad põhjad ahjus 33 minutit). Jahuta. 

Kreem
Mikserda õrnalt kohupiim tuhksuhkruga ühtlaseks, lisa toorjuust. Vahusta vahukoor eraldi ja lisa kohupiimasegule. Lisa sidrunimahl ja koor ning maitsesta vanilliga. Tõsta veerand kreemist kõrvale, et hiljem sellega kook katta.

Tordi ehitamine
Lõika mõlemad biskviidid horisontaalselt pooleks. Aseta alumine biskviit koogialusele. Immuta sidrunimahlaga (mitte et biskviit oleks kuiv, vaid et saada sidrunimaitset). Kata vaarikatega ja laota neile kreem. Silu ühtlaseks. Kata biskviidiga, siis korda sidrunimahla, vaarikate ja kreemikihiga, kuni biskviiti jätkub. Pealmisele kihile ära marju pane. Niisuta torti pealt sidrunimahlaga. Kata pealt ja äärtest õhukese kreemikihiga, silu ühtlaseks ja hoia 30 minutit külmas. Lisa ülejäänud kreem, silu siledaks ja kaunista meelepäraselt.






1 kommentaar:

  1. Sina tõesti oskad isuäratavat torti ja sellest omakorda isuäratavat pilti teha! :)

    VastaKustuta